Vardagsrutiner- så skapar du lugn och struktur i småbarnslivet
Semestern är över, och för många av oss innebär det en återgång till vardagen med arbete, studier och förskola. Kanske är det till och med dags för inskolning för första gången? Här kan verkligen vardagsrutiner underlätta.
Hur kan vi göra vardagen enklare? Det finns något som kallas för rutinkort som beskriver vardagssituationer och sysslor för små barn. Sysslor som ofta upptar mycket tid och energi för alla i vardagen.
Med rutinkort kan man enkelt minska stress och konflikter och samtidigt stötta barnens självkänsla.
Många gånger har vi vuxna allt i huvudet som skall göras, hur snabbt det skall göras och i vilken ordning. Men för barnen kan detta bli abstrakt och rörigt att försöka hänga med i och förstå. Korten ökar barnens chans att kunna förstå och lära sig själva vad som skall göras, utan att det blir onödigt tjat.
Korten hjälper till att skapa tydliga och roliga rutiner i vardagen där barnen får inspiration och hjälp att utveckla sin egen förmåga och kompetens att klara av moment själva.
Att kunna känna översikt över sitt eget liv och vad som skall hända och hur. Det är en skön känsla oavsett om du är två år eller vuxen. Vid till exempel inskolning så är det tillräckligt mycket som snurrar av tankar, känslor och nya rutiner i vardagen. Både för oss vuxna och för de små en del oro många gånger. Då kan lite enkla stödrutiner underlätta och tillföra till vardagen.
Fördelar med rutinkort:
- Minskar stress och konflikter
- Gör vardagen mer förutsägbar och trygg
- Stärker barnets självständighet och självkänsla
- Hjälper barnet att utveckla sin egen förmåga att hantera rutiner
Två tips enkla tips som underlättar inskolningen för ditt barn:
besök förskolan när den är stängd så får barnet en chans att för att bekanta sig med gården i egen takt och tillsammans med dig som förälder.
Prata med pedagogerna, och ställ frågor. När du som förälder pratar, ler och socialiserar med pedagogerna underlättar det för barnet. Om barnet ser att du som förälder "godkänner" och verkar gilla personalen på förskolan så går det ofta lättare och snabbare för barnet att göra detsamma.
Hur använder man rutinkort som en vardagsrutin?
Rekommendationen för rutinkorten är att sätta upp en rutinföljd som gäller hemma hos er för exempelvis er kvällsrutin eller morgonrutin. Allra roligast och bäst effekt blir det om du kan sätta upp er rutinföljd tillsammans med barnet/barnen. Du kan faktiskt börja redan under bebistiden med rutinkort till exempel bredvid skötbordet med kort på att ta D-droppar eller byta blöja.
Bild: Lilla Margreths rutinkort. Illustrationer Tinna Ahlander (Tinna bild och form)
Lilla Margreth – rutinkort som förenklar familjelivet
På Barnmässan i mars tidigare i år så träffade jag Amanda Thörn, grundaren av företaget Lilla Margreth. Hon har tagit fram fantastiska rutinkort som gör vardagsrutiner enklare och roligare! Korten har tydliga illustrationer och små hjältefigurer som hjälper barnen att förstå och följa med i rutinerna. Amanda brinner för sina kort och beskriver dem som pedagogisk inredning som gör familjebestyren enklare och roligare!
Åtta rutinkort som alla har sin egen lilla hjältefigur
Hjältefigurerna är alla specialister på olika saker. Illustrationerna är lätta för barnen att följa och som vuxen kan du skapa enkla instruktioner med utgångspunkt i bilderna. Lilla Margreth kunder som berättar ofta om – hur enkelt det funkar bara man fäster upp dem och håller sig till dem. Hur härligt det är att skiljas åt på morgonen och alla är glada och inte stressade och att de spar både tid och energi.
Numera har Lilla Margreth 3 barnböcker som rör rutiner, där vi får bekanta oss lite mer om vad figurerna gör och vad de är för några.
Varmt lycka till med vardagen och inskolningen!
/Gunilla