Förra blogginlägget handlade om hur man kan förebygga och hantera konflikter som ibland uppstår under utflykter och semester med barn.

I det här inlägget kommer jag fokusera på 3 avgörande frågor som förebygger konflikter i sommar. Redan innan ni kommit iväg. OCH vad man kan göra efter att man varit iväg.

För det finns faktiskt en hel del man som förälder kan göra för att förebygga och underlätta vid konflikter. Det mesta handlar om vilket mindset du som förälder har inför semestern. Och hur du möter ditt barn efter semesterutflykter för att bädda inför nästa tillfälle. Innan ni åker iväg vill jag därför uppmuntra dig att fundera på:

3 avgörande frågor som förebygger konflikter vid semester med barn

  • Vad är mina förhoppningar och förväntningar på dagen?
  • När vi går hem från nöjesparken, vilken känsla vill jag ha i kroppen?
  • När vi går hem från nöjesparken, vilken känsla vill jag att mitt barn skall ha i kroppen?

Genom att fundera igenom dessa tre frågor och sedan utgå från svaren när du planerar och funderar över era planer så har du gett dig själv och ditt barn de bästa förutsättningarna för er dag tillsammans. De två sista frågorna är de viktigaste!

Den första frågan, beskrev jag  i förra inlägget: Hur laddar du inför sommarnöjen med familjen är den frågan du vinner mest på att vara öppen och flexibel inför. Att kunna omvärdera under dagen även om  din utgångspunkt är utifrån dina förhoppningar och förväntningar är en viktig förutsättning hur dagens blir.

Innan ni åker, kan det vara en idé att prata ihop dig med ditt barn och berätta om vad ni skall hitta på tillsammans och hur kul det blir skall bli.

Berätta gärna lite kort om dagens upplägg för att hjälpa hen/dem få en bild av dagens upplägg. Är det ett litet barn får du kanske upprepa samma turordning ett par gånger under dagen; först skall vi packa bilen sen åker vi till parken, när vi väl kommer dit kanske vi får stå i kö, sen går vi och äter och sedan……. Detta kan underlätta  och hjälpa barn att anpassa deras förväntningar något mer realistiskt.

Berätta även om hur du ser fram emot att göra detta tillsammans med din familj och kanske någon anekdot om vad du vill se, äta, åka? Se till att barnen känner att du vill göra utflykten MED dem och inte FÖR dem. Det får barnet att känna ett gemensamt ”ansvar” till hur dagen blir, inte att allt handlar om hur kul och nöjd hen kommer vara utan ni är där för att ha kul allihopa tillsammans i er familj.

Efter er utflykt

Om det sedan blev en dag full av mer eller mindre kaos och drama. Så finns det några viktiga saker att tänka på. Saker som du kan göra för att bädda inför nästa gång.

Prata. Några dagar efter er utflykt så kan ni bädda inför nästa gång genom att prata om er utflykt. Fokusera på vad som var roligt. Berätta vad du tyckte om med er dag tillsammans (även om det blev kaotiskt till delar).

Benämn. Om det blivit bråkigt under er dag tillsammans av till exempel köer eller matbrist så prata om det. Lägg det på ett mer generellt plan, ungefär såhär. “Nästa gång vi åker iväg så hoppas jag det är en dag med mindre köer. För köer är ju inte så roligt och ganska jobbigt ibland. Nästa gång tror jag vi äter med en gång när vi kommer in i parken innan vi börjar åka

Genom att prata och berätta så förstärker du minnet och en känsla i kroppen både hos dig själv och barnet som blir positiv.

Trevlig sommar, nu tar Eken Coaching lite semester med familjen.

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy