Förstör skärmen mitt barns syn? Del 2 av 5 om skärmtid för små barn, vad händer med barnens syn idag?

När jag gick i lågstadiet på nittiotalet var det kanske en eller två elever per klass som hade glasögon. Enligt läraren jag talade med (som jag skrev om i förra inlägget), så har glasögonanvändandet ökat till nästan hälften av barnen i en lågstadieklass idag. Det var chockande för mig att höra. Medan jag skriver detta sitter mitt egna barn och man och spelar tv-spel i rummet bredvid, ironiskt nog.

Det som märks allra tydligast är att glasögonanvändandet ökat hos barn över tid. Framförallt är det närsynthet hos barn som ökar. Idag är ca. 40% av svenska barn närsynta. På 1940-talet var siffran 8–9%. Barnen klagar även på huvudvärk allt mer vilket ofta är en effekt/symtom av synnedsättning.

Kramp i ögat/falsk närsynthet

Även något som kallas för falsk närsynthet som är en typ av kramp i ögat har ökat. Detta har ökat sedan skärmarna i hemmen tagit mer plats. Framförallt skärmar av mindre storlek såsom läsplattor och smarta telefoner. Skärmar med kortare avstånd mellan ögat och skärmen.

Att titta på en skärm innebär en fixering av blicken. Man talar om för ögat att fixera blicken och hålla den stilla under en längre stund. Detta resulterar i en överansträngning av ögonlinsens ciliärmuskel. Detta gör det svårt för ögat att ställa om till att se på långt håll igen. Så när ögat skall omfokusera efter att ha tittat på skärmar länge blir det svårt.

”I och med tillkomsten av mobiltelefoner, surfplattor och laptops ser vi nu människor i 20- och 30-års åldern som har problem med ögonen. Promblem som tidigare bara förekom hos människor i 60- och 70-årsåldern.”
 – ögonläkaren Richard Norden till New York Post.

Att titta på en skärm är ett tvådimensionellt tittande vilket är en ansträngning för ögat och hjärnan som biologiskt är inställt på en tredimensionell värld. Alltså tvingas ögat skicka konstanta signaler upp till hjärnan om att ”läsa om” bilderna på den tvådimensionella skärmen till den tredimensionella verkligheten. Detta är ansträngande även för vuxnas ögon men inte i lika stor utsträckning som hos små barn. Det beror på att barns hjärnutveckling bara är i startgroparna.

Därför är det bra för barnens ögonen om de kan vara ute en stund (läs ett par timmar) varje dag så ögat utsätts för mer långa distanser. Det är inte bara det nära tittandet på skärmar. Utan även miljön inomhus är generellt kortare distanser och innehåller mer detaljer som också påverkar närsynthet och därför är det positivt för synen att befinna sig utomhus menar optikern Per-Åke Östman i en intervju med Aftonbladet 26 feb 2016.

För att hjälpa ögat och synen så är ett tips som ges att ta ögonpauser

Du hjälpa ditt barn genom att distrahera med jämna mellanrum så att barnet tittar upp från skärmen och fokuserar blicken på något annat ca. 20 sek eller mer, gärna titta på något som är upp emot 6 meter bort alltså ett längre avstånd för ögat.  Utomhus får synen den här pausen och synövningen naturligt och därför är utomhusvistelse positivt för våra ögon och deras utveckling.

Hjärnan arbetar för fullt för att göra mängder av kopplingar och utvecklas hos små barn. Då kanske det inte är så konstigt att något får stryka på foten när vi tillför så mycket stimulans och ansträngning. Vilket kanske blir synen hos många barn idag. Förr i tiden pratade man om att synen skulle påverkas av tv-tittande och även av för mycket läsning. Idag är det alltså bekräftat att dagligt tv-tittande i större utsträckning har en negativ påverkan på vår syn och därmed ger synnedsättning.

Jag har i detta inlägget berättat om det jag funnit om synnedsättningar p.g.a. skärmtid hos barn. Kanske får vi överväga vikten av olika delar hos våra barn när vi skapar oss en egen uppfattning av effekterna av skärmtid.

Sammanfattat när det gäller synen hos små barn så är skärmar inte särskilt positivt.

Vi får se vad som framkommer i nästkommande inlägg som publiceras om en vecka och tar upp:

  • Vad finns det för rekommendationer om skärmtid för barn idag?
  • Hur påverkar det barnens sociala utveckling och kreativitet?
  • Mina egna reflektioner

Allt gott tills dess och bli inte för nedslagen av detta- det mesta är okej i lagom dos.

Några av de källor som använts till inlägget:
Amerikanska branschorganisationen för optik, The Vision Counsil
Doktorn.com
svt.se/nyheter

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy