Förstör skärmen mitt barns syn?
Del 2 av 5 om skärmtid för små barn – vad händer med barnens syn idag?
När jag gick i lågstadiet på nittiotalet var det kanske en eller två elever per klass som hade glasögon. När jag nyligen pratade med en lågstadielärare berättade hon att nästan hälften av barnen i hennes klass bär glasögon idag. Det chockade mig. Samtidigt, medan jag skriver detta, sitter mitt eget barn och min man och spelar tv-spel i rummet bredvid – ironiskt nog.
Det vi vet är att glasögonanvändandet har ökat över tid, och särskilt närsynthet (myopi) blir allt vanligare hos barn. Enligt forskning från Karolinska Institutet var endast 8–9 % av barn närsynta på 1940-talet, medan siffran idag är närmare 40 % i vissa åldersgrupper. Globalt sett talar forskare om en närsynthetsepidemi, där WHO uppskattar att hälften av världens befolkning kan vara närsynt år 2050. Samtidigt rapporterar fler barn huvudvärk, vilket ofta är ett symtom på synansträngning.
Falsk närsynthet – ett växande problem
Utöver ökad närsynthet ser vi också en ökning av något som kallas falsk närsynthet (ackommodationsspasm), en form av ögonkramp. Detta har blivit vanligare i takt med att skärmar, särskilt små skärmar som mobiltelefoner och surfplattor, har blivit en del av vardagen. När vi fokuserar blicken på en skärm under lång tid blir ögonens ciliärmuskler överansträngda, vilket gör det svårare att ställa om synen till längre avstånd.
Ögonläkaren Richard Norden säger till New York Post:
"I och med tillkomsten av mobiltelefoner, surfplattor och laptops ser vi nu människor i 20- och 30-årsåldern med ögonproblem som tidigare bara förekom hos personer i 60- och 70-årsåldern."
Hur påverkas barns syn av skärmtid?
Att titta på en skärm innebär en fixering av blicken, ofta på nära håll och i två dimensioner. Våra ögon och hjärnor är biologiskt anpassade till en tredimensionell värld, vilket innebär att hjärnan konstant måste bearbeta och omvandla den platta skärmupplevelsen till något begripligt. För små barn, vars hjärnor fortfarande utvecklas i snabb takt, kan detta innebära en extra belastning.
Men det är inte bara skärmarna i sig som spelar roll – även den inomhusmiljö där skärmtiden ofta sker har betydelse. Inomhus ser vi kortare avstånd och fler detaljer, vilket också kan påverka synutvecklingen. Studier har visat att utomhusvistelse minskar risken för närsynthet, troligen eftersom ögat får träna på att fokusera på längre avstånd. Optikern Per-Åke Östman sade i en intervju med Aftonbladet (2016) att det kan vara en av anledningarna till att barn som tillbringar mer tid utomhus ofta har bättre synutveckling.
Hur kan vi skydda barns ögon?
Ett enkelt sätt att minska risken för synansträngning är att ta regelbundna ögonpauser. Ett bra riktmärke är den så kallade 20-20-20-regeln:
Utomhus får synen naturliga pauser, eftersom ögat får träna på att fokusera på olika avstånd. Därför är det bra för barns syn att vistas utomhus minst ett par timmar per dag.
En komplex bild – skärmar är inte bara negativa
Förr varnades det för att för mycket tv-tittande eller läsning kunde försämra synen. Idag vet vi att skärmanvändning i sig inte direkt orsakar närsynthet, men långvarigt tittande på nära håll kan bidra till att symtomen förvärras. Samtidigt kan skärmar användas på ett pedagogiskt och socialt sätt, och rätt använt kan digital teknik vara ett värdefullt verktyg i barns utveckling.
Som med mycket annat handlar det om balans. Det viktigaste är att vi som föräldrar är medvetna om riskerna och ser till att barn får variation i sin vardag – både i skärmvanor och i synträning.
Kommande delar om skärm och barn:
Allt gott tills dess! Och kom ihåg – det mesta är okej i lagom dos.
Några av de källor som använts till inlägget:
Amerikanska branschorganisationen för optik, The Vision Counsil
Doktorn.com
svt.se/nyheter