Så kan du påverka din graviditet
I en serie av tre delar kommer jag berätta om min senaste graviditet, förlossning och tiden efter förlossning. Serien är delvis personlig men fokuserar främst på allmänna tips och medvetna val för att förebygga komplikationer. Allt för att öka välbefinnande under hela förloppet graviditetsförloppet, förlossningen och tiden efter.
Efter fem års föräldraliv och många personliga möten med föräldrar genom Eken Coaching har jag samlat mycket erfarenhet kring de tankar och känslor som uppstår under en graviditet.
Tankar som:
- Hur mycket kan jag hantera? Vad kan jag själv förändra och förebygga, och hur gör jag det?
Hur ger jag mig själv de bästa förutsättningarna till en så bra graviditet som möjligt med vetskapen om att denna grundar inför min kommande förlossning?
Dessa är några av de frågeställningar jag jobbar med både i samtal och för mig själv i en graviditet. Utifrån min egen graviditet och situation så gick första tiden relativt komplikationsfritt. Lagom till v. 12 började det smyga sig in förhöjda värden på sköldkörtel, känningar av foglossning och lågt liggande moderkaka. Min svanskota började även kännas av (vilken jag bröt i första förlossningen). Även viss bäckensmärta smög sig på nu.
För att ta kontroll över min kropp och graviditet planerade jag denna gång en lugn hemförlossning. Tyvärr grusades dessa planer i vecka 40 när jag fick en diagnos som omöjliggjorde en hemförlossning (mer om detta i del 2).
Som den kunskapstörstiga person jag är så läser jag allt jag kommer över inom varje område och sköldkörteln var den första att skaffa mig mer kunskap kring.
Jag upplevde att jag inte fick tillräcklig information om min situation!
För att inte låta dessa orostankar växa kontaktade jag min mödravårdscentral (MVC). Jag kontaktade även sköldkörtelavdelningen på Sahlgrenska för att få svar på mina frågor, där mitt ärende hamnat. Detta ledde till ett läkarbesök på MVC och ett telefonmöte med en annan läkare. Båda berättar om mina värden och vilka riskerna är, framförallt hur stora eller små dessa risker är rent allmänt. De pratar berättar även specifikt för mig i mitt fall. En klump i magen släppte, och jag kände mig lugnare efter detta.
Okej..... så nu är orosmolnen med sköldkörteln ur världen! Vad kan jag göra åt min svanskota och foglossning/bäckensmärta som jag känner av? Hur kan denna smärta påverka min kommande förlossning? Finns det en risk att svanskotan bryts igen? Jag hör mig för och får efter några vändor tag i rätt person som guidar mig vidare.
Jag bokar in en tid med fysioterapeut som är specialiserad på graviditet och kvinnohälsa. Hon får gå igenom min kropp och undersöka min foglossning och se hur jag kan arbeta för bästa möjliga avlastning och smärtlindring. För svanskotan får jag tips om en kiropraktor. Även hon specialiserad inom graviditet och postpartum. Hon undersöker hur min svanskota läkt sedan min första förlossning. Hon ger mig tips på vad jag kan tänka på i kommande förlossning och rätar även till mitt bäcken som är lite snett, vilket kan underlätta för barnets huvud att kila sig fast i ”rätt” läge.
MEN inget av dessa möten hade skett om jag själv inte tagit tag i det själv!
Tänk om jag övertalat mig själv att ”de kommer höra av sig om de är något allvarligt"…..DÅ HADE DET VARIT JAG som låg med tankarna på kvällarna i onödan.
Varje person behöver information och svar på vad som händer i sin egen kropp under en graviditet- det är en rättighet. En skall inte behöva ligga med orostankar eller försöka mota bort orostankar. Fokus bör vara lugn, lugn och lugn och lite balans.
Vad gäller lågt liggande moderkaka, där var det bara att avvakta ett andra ultraljud i v. 32. I det ultraljudet ser man moderkakan flyttat sig uppåt eller om det istället blir ett planerat kejsarsnitt. Eftersom jag inte kunde förbättra eller förändra något åt moderkakan så bestämde jag mig istället för att arbeta med inre tankar och känslor inför olika förlossningsscenarion.
Jag försökte visualisera de olika förlossningsalternativen jag kanske stod inför för att förbereda mig mentalt på bästa sätt;
- Hur kommer jag känna om det blir kejsarsnitt, jag som har planerat att föda hemma?
- Det kommer inte kännas bra men om det blir så hur kan jag ändå göra det så bra för mig själv i det läget? Jag kan kanske ha musik till exempel som jag blir lugn av.
Checklista för att ta kontroll i din graviditet:
Gör vad du kan och har ekonomisk möjlighet till för att ”bädda” runt dig själv inför din kommande förlossning och kroppsåterhämtning från en graviditet.
I planerandet inför hemförlossning stötte jag på två olika frågor:
- Den första var- oj vad modigt! Följt av lite nyfikna frågor.
- Den andra responsen var- Hur vågar du det, tänker du inte på riskerna om något händer?
I del 2 kommer jag dela med mig av varför jag kände att jag hade mer kontroll inför min planerade hemförlossning än inför en sjukhusförlossning och hur det hela gick till, för det blev inte riktigt som planerat men det blev så fantastiskt fint och bra ändå!
Behöver du någon att prata med i din graviditet för stöd? Kontakta mig för enskilt samtal!
Gunilla