Går du i tankarna om att det kanske är dags att börja potträna/blöjavvänja ditt barn nu när det närmar sig vår och sommar? Det är en bra tid att börja just för att och vädret är mer tillåtande och semestern på antågande.
Genom två blogginlägg kommer jag ge dig alla mina tips vid potträning och för att göra det extra bra och matnyttigt så har jag också intervjuat Ulrika Casselbrant som driver företaget Blöjfri bebis och fått hennes expertråd i frågan.
Att börja potträna ett barn tidigt i ålder innebär flera fördelar. Fördel för mig som förälder att slippa dyra inköp och att slippa byta blöja på mitt barn långt upp i ålder. Fördel för barnet att slippa gå i blöja och växa med känslan av att kunna kontrollera sin egen kropp.
Att kunna kontrollera sin egen kropp är positivt för självförtroendet och den första självständighetsperioden. En period då de flesta barn visar vilja och intresse för att börja klara saker själva. Det handlar till en början ofta om basala saker såsom- när och hur man kissar och bajsar, behöver sova och när man är hungrig och hur man vill äta. Denna period börjar hos de flesta barn sakta smyga sig på runt 18 månaders ålder men kan variera en del beroende på barnets personlighet.
Hur gjorde vi?
Vi började med att introducera potta strax efter att vårt barn lärt sig sitta stabilt själv. Tanken var att låta pottan bli en del av den vardagliga inredningen i vårt hem och som han kunde känna igen. Sedan började vi föreslå att pottan var hans toalett och stora toaletten var för oss stora vuxna.
”Vill du sitta på din potta medan jag kissar på stora toaletten?”
”Eller kanske vill nallen sitta på pottan och testa att kissa?”
Vi hade ingen tidsram som vi tänkte att han skulle bli av med blöjan utan vi ville göra pottan tillgänglig. Tillgänglig och frivillig för honom att gå på, att leka med den när han ville och visade intresse för den. Vi ville skapa en inre motivation hos honom att använda potta och eller toalett. Att potta och toalett är en naturlig del av vardagen som man använder när man växer och blir stor. Indirekt ville vi visa att blöja inte är det normala. Det var inget vi uttalade utan som något vi hoppades han skulle snappa upp.
De allra flesta barn har redan från start en inre vilja att växa, lära sig nya färdigheter och att göra så som de ser att vi vuxna (föräldrar) gör. Hur gick det för oss?
I perioder var pottan väldigt intressant och populär. I de perioderna försökte vi uppmuntra till användning av pottan och införa rutinbesök. Rutinbesök innan vi gick ut, innan vi åt mat, innan läggdags exempelvis. I andra perioder när den var mindre intressant så lät vi det vara så. Vi föreslog att gå på pottan men om han inte ville det så lät vi det vara och frågade igen nästa dag. Efter ett tag så kom det mesta i pottan och blöjan blev mer och mer torr. Då tog vi nästa steg och började ha pottan med oss ut. Vart vi än skulle så hade vi pottan med oss så att vi alltid kunde erbjuda att gå på den. Vi uppfattade att han snabbt föredrog att gå på pottan, före att använda blöjan.
Eftersom bebisar och små barn inte har samma tidsuppfattning eller möjlighet till att hålla sig när de behöver kissa eller bajsa. Så var det smidigaste vi kunde göra var att ta med oss pottan ut när vi skulle iväg någonstans. Ulrika tipsar mig om att det finns resepottor som man enkelt och smidigt kan ha med sig när man är ute.
Efterhand började vi gå längre och längre stunder utan blöja dagtid. Tills det gått några dagar utan inte kom något alls i blöjan längre. Detsamma med nattetid. Ganska snart hade han haft tre torra nätter och då tog vi bort blöjan även nattetid.
Följ med i nästa inlägg där kan du läsa råden du behöver för att potträna ditt barn (från 18 mån) med mig Gunilla Dittmer Eken Coaching- Föräldracoachen och med Ulrika Casselbrant från Blöjfri bebis.
Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!
GLAD PÅSK!
Ps. du vet väl att du kan följa bloggen Föräldracoachen och få email direkt till dig när nästa inlägg publiceras. Se prenumerationsanmälan i högerspalten på dator eller scrolla ner om du läser på telefon eller padda.