Potträna, perfekt att börja redan i vår/sommar?
Funderar du på att börja potträna ditt barn nu när semestern ger mer tid och vädret gör det enklare? I två blogginlägg delar jag först vår egen erfarenhet. Därefter följer expertråd från Ulrika Casselbrant, som driver Blöjfri bebis.
Jag har alltid sett det som en fördel att låta barnet bli blöjfritt tidigt. Både för att slippa dyra blöjor och för att ge barnet en känsla av självständighet. Barn börjar utveckla en vilja att klara saker själva, första självständighetsperioden börjar ca 18 månader - 3 år men är individuellt för varje barn. Innan barnet kommer in i denna utveckling är det perfekt att redan introducerat pottan som en naturlig del av vardagen.
Barnet växer med känslan att de kan kontrollera sin egen kropp, vilket är bra för självförtroendets utveckling. Framförallt är det bra att låta barnet vilja att styra basala behov själva såsom; när och hur man kissar och bajsar, sover och äter.
Vi började tidigt, strax efter att vårt barn kunde sitta stadigt (runt 8 mån).
Ulrika Casselbrant, coach i babypottning och potträning och är författare till boken Bebis på pottan, din guide till EC och potträning. Hon är mamma till tre barn i åldrarna 0–9 år och ger stöd till föräldrar som vill komma igång med både babypottning (0–18 mån) och potträning (fr. 18 mån och uppåt) genom sina föreläsningar och böcker.
Målet var att göra pottan till en självklar del av hemmet:
Vi hade ingen brådska utan lät pottan finnas där. Ibland var den spännande, ibland inte – och det fick vara okej. När den var populär då försökte vi uppmuntra det och införa rutinbesök. Exemepelvis: innan vi gick ut, innan vi åt mat, innan läggdags.
I andra perioder när den var mindre intressant så lät vi det vara så också. Vi föreslog att gå på pottan men om han inte ville det, fick det vara så. Då frågade vi igen nästa dag.
När vi märkte att blöjan allt oftare var torr, började vi ta med pottan även utomhus för att underlätta. Små barn har inte samma tidsuppfattning. Så att hålla sig är inte lika lätt som för oss, att ha en potta tillgänglig var en stor hjälp. Ulrika tipsar också om att en resepotta kan vara guld värd vid utflykter!
Vi ville skapa en inre motivation till att det är potta och toalett som används. Att det normala kring toalettbehov är potta och toalett, när man växer och blir stor. Inte blöja- det är inte det normala.
De flesta barn har från början en naturlig drivkraft att växa, lära sig nya färdigheter och efterlikna det de ser oss vuxna göra.
I nästa inlägg delar jag konkreta råd för en smidig och stressfri potträning – både från mig och från Ulrika Casselbrant. Missa inte det!
Du kan också kontakta Eken Coaching för stöd i kommunikation och att läsa barns signaler när ni påbörjar potträning.